
Skolstart, jobbstart, tillbaka till 5-dagarsveckor och fredagsmys. De lata, lediga sommardagarna känns längre bort än de faktiskt är när temperaturen morgon och kväll tydligt markerar att vi lämnar en årstid för en annan. Men det är en stor tröst att det finns många måltider som påminner oss om sommaren och det som är synonymt med semestermat: enkel att tillaga, bjuda på och samlas kring: varmröda kräftor med gott bröd och några vällagrade ostar, surströmming på krispigt tunnbröd, tillsammans med smör, nykokt mandelpotatis, hackad gul lök och gräddfil- en verklig svensk delikatess. Om man efter arbetsvecka med fyra kvällar vardagsmat vill lyxa till det lite på fredagen- köp ett nät med musslor! De är inte bara lättlagade utan prisvärda och inte minst- ett väldigt klimatsmart val då de motverkar övergödningen av våra hav. Musslor tar nämligen upp närsalter och plankton och omvandlar det till musselkött som inte är bara är fettsnålt utan också rikt på protein och nyttiga mineraler. En fantastiskt god klassiker är ju Moule Marinière, lika god med som utan grädde och definitivt en rätt som passar en vanlig fredagskväll, lättlagad och som gjord för goda samtal.
Musslor som en av flera rätter på tapasbordet är inte heller fel (se bilden ovan). De här färska blåmusslorna har ångkokats tillsammans med en skvätt vin i en kastrull med lock tills de öppnat sig och sedan försetts med en rejäl klick vitlökssmör för att sedan bakas ca 10 minuter i 225 grader varm ugn. Urgott! Tillsammans med några ostar, lite bröd, en bit skinka, en sallad avslutar vi arbetsveckan och tar helg!
Fin fredagskväll på er!
©Lotta Strinnholm