Close Sidebar close
spontana
  • Hem
  • Om spontana
  • Om möten & mezes

Spontana

  • Hem
  • Om spontana
  • Om möten & mezes
spontana
spontana

    Hösttider är musseltider

    25 augusti, 2017

    Skolstart, jobbstart, tillbaka till 5-dagarsveckor och fredagsmys. De lata, lediga sommardagarna känns längre bort än de faktiskt är när temperaturen morgon och kväll tydligt markerar att vi lämnar en årstid för en annan. Men det är en stor tröst att det finns många måltider som påminner oss om sommaren och det som är synonymt med semestermat: enkel att tillaga, bjuda på och samlas kring: varmröda kräftor med gott bröd och några vällagrade ostar, surströmming på krispigt tunnbröd, tillsammans med smör, nykokt mandelpotatis, hackad gul lök och gräddfil- en verklig svensk delikatess. Om man efter arbetsvecka med fyra kvällar vardagsmat vill lyxa till det lite på fredagen- köp ett nät med musslor! De är inte bara lättlagade utan prisvärda och inte minst- ett väldigt klimatsmart val då de motverkar övergödningen av våra hav. Musslor tar nämligen upp närsalter och plankton och omvandlar det till musselkött som inte är bara är fettsnålt utan också rikt på protein och nyttiga mineraler. En fantastiskt god klassiker är ju Moule Marinière, lika god med som utan grädde och definitivt en rätt som passar en vanlig fredagskväll, lättlagad och som gjord för goda samtal.
    Musslor som en av flera rätter på tapasbordet är inte heller fel (se bilden ovan). De här färska blåmusslorna har ångkokats tillsammans med en skvätt vin i en kastrull med lock tills de öppnat sig och sedan försetts med en rejäl klick vitlökssmör för att sedan bakas ca 10 minuter i 225 grader varm ugn. Urgott! Tillsammans med några ostar, lite bröd, en bit skinka, en sallad avslutar vi arbetsveckan och tar helg!
    Fin fredagskväll på er!

    ©Lotta Strinnholm

    • Tomatsås- bästa snabbmaten

    • Skandinavisk plockmat

    You Might Also Like

    Pastakurs hos signora Maria

    5 maj, 2017

    Joniska havet inspirerar

    29 juli, 2017

    Tomatsås- bästa snabbmaten

    14 augusti, 2017

    No Comments

    Leave a Reply Cancel Reply

Om bloggen

Om bloggen

Möten, mat, resor och reflektioner är vad den här bloggen handlar om. Målet är att inspirera och stimulera både hjärta och gom. Välkommen!

Kategorier

  • Matnyttigt (3)
  • Mezes (12)
  • Möten (5)
  • Okategoriserade (1)
  • Reflektioner (1)
  • Resor (6)
  • Turism (5)

Senaste inläggen

  • Skandinavisk plockmat
  • Hösttider är musseltider
  • Tomatsås- bästa snabbmaten
  • Joniska havet inspirerar
  • Tema: paprika

Senaste kommentarer

    Arkiv

    • september 2017
    • augusti 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • maj 2017
    • april 2017

    Kalender

    maj 2022
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « sep