Close Sidebar close
spontana
  • Hem
  • Om spontana
  • Om möten & mezes

Spontana

  • Hem
  • Om spontana
  • Om möten & mezes
spontana
spontana

    Lätt sommarsallad

    19 maj, 2017

    Jag gillar att utgå från vad som finns i kylskåpet när jag ska laga mat. Rester såväl som råvaror. Tycker att matvaruinköp är en överskattad sysselsättning. För ett gäng år sedan (1992-93) visades ett charmigt tv-program på SVT som hette ”Här är ditt kylskåp” där kocken Jan-Boris Möller spontant ringde på dörren hemma hos en känd person och lagade en 3-rätters utifrån vad som fanns hemma i kändisens kylskåp. (Har kommit uppföljare på programmet men inte lika bra som första säsongen.) Minns att Jan-Boris Möller kuttrade högt av förtjusning när han öppnade Lill-Babs kylskåp då hon hade både smör och grädde i rikliga mängder. (Det här var före tv-kockarna blev idoler och grädden fick sin revansch). Nu är grädde inte min favoritingrediens, men konceptet- att laga mat utifrån vad du har, det gillar jag skarpt. Det har nästan blivit lite av en sport, att skapa en middag utifrån vad som finns i kylskåp och skafferi. Snabbt ska det gå och självklart ska det smaka gott.

    I lördags gjorde jag en variant av tabbouleh till köttet från grillen. Fick då en skål med hackad tomat över och igår använde jag resterna av tomathacket som basingrediens i en ny sallad, inspirerad av den klassiska grekiska som håller året om. Istället för generöst med stora bitar tomat och gurka (godare än skivade) grön paprika och rikligt med skivad rödlök, svarta oliver och en rejäl bit fetaost som i klassisk greksallad, finhackade jag gurkan och rödlöken i samma storlek som resttomaterna (kärnhuset borttaget som i en tabbouleh). Hade inga oliver men däremot en matsked bulgur som fick åka ner i salladen. Eftersom alla andra ingredienser var små, smulade jag över fetaosten (har alltid ett kilo feta i kylen) och lite hackad persilja. Till sist ringlade jag en skvätt god olivolja över härligheten. Salladen smakar väldigt bra tillsammans med en bit bröd, en skål hummus om du vill äta en helt vegetarisk måltid. Men med några skivor smörgåsskinka, prosciutto eller varför inte en grillad kyckling från matvaruaffären blir det något för alla.

    Grekisk sallad är alltid gott. Få ingredienser men av bra kvalité är ett måste: Tomater, gurka, röd lök, en rejäl bit fetaost, svarta oliver.

    ©Copyright Lotta Strinnholm

    • Snabb svamp meze

    • Pissaladière, fransk lökpizza

    You Might Also Like

    Rosor och rosmarin i Italien

    20 april, 2017

    Smårätter: varm ost

    9 maj, 2017

    Joniska havet inspirerar

    29 juli, 2017

    No Comments

    Leave a Reply Cancel Reply

Om bloggen

Om bloggen

Möten, mat, resor och reflektioner är vad den här bloggen handlar om. Målet är att inspirera och stimulera både hjärta och gom. Välkommen!

Kategorier

  • Matnyttigt (3)
  • Mezes (12)
  • Möten (5)
  • Okategoriserade (1)
  • Reflektioner (1)
  • Resor (6)
  • Turism (5)

Senaste inläggen

  • Skandinavisk plockmat
  • Hösttider är musseltider
  • Tomatsås- bästa snabbmaten
  • Joniska havet inspirerar
  • Tema: paprika

Senaste kommentarer

    Arkiv

    • september 2017
    • augusti 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • maj 2017
    • april 2017

    Kalender

    maj 2022
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « sep