Jag gillar att utgå från vad som finns i kylskåpet när jag ska laga mat. Rester såväl som råvaror. Tycker att matvaruinköp är en överskattad sysselsättning. För ett gäng år sedan (1992-93) visades ett charmigt tv-program på SVT som hette ”Här är ditt kylskåp” där kocken Jan-Boris Möller spontant ringde på dörren hemma hos en känd person och lagade en 3-rätters utifrån vad som fanns hemma i kändisens kylskåp. (Har kommit uppföljare på programmet men inte lika bra som första säsongen.) Minns att Jan-Boris Möller kuttrade högt av förtjusning när han öppnade Lill-Babs kylskåp då hon hade både smör och grädde i rikliga mängder. (Det här var före tv-kockarna blev idoler och grädden fick sin revansch). Nu är grädde inte min favoritingrediens, men konceptet- att laga mat utifrån vad du har, det gillar jag skarpt. Det har nästan blivit lite av en sport, att skapa en middag utifrån vad som finns i kylskåp och skafferi. Snabbt ska det gå och självklart ska det smaka gott.
I lördags gjorde jag en variant av tabbouleh till köttet från grillen. Fick då en skål med hackad tomat över och igår använde jag resterna av tomathacket som basingrediens i en ny sallad, inspirerad av den klassiska grekiska som håller året om. Istället för generöst med stora bitar tomat och gurka (godare än skivade) grön paprika och rikligt med skivad rödlök, svarta oliver och en rejäl bit fetaost som i klassisk greksallad, finhackade jag gurkan och rödlöken i samma storlek som resttomaterna (kärnhuset borttaget som i en tabbouleh). Hade inga oliver men däremot en matsked bulgur som fick åka ner i salladen. Eftersom alla andra ingredienser var små, smulade jag över fetaosten (har alltid ett kilo feta i kylen) och lite hackad persilja. Till sist ringlade jag en skvätt god olivolja över härligheten. Salladen smakar väldigt bra tillsammans med en bit bröd, en skål hummus om du vill äta en helt vegetarisk måltid. Men med några skivor smörgåsskinka, prosciutto eller varför inte en grillad kyckling från matvaruaffären blir det något för alla.

Grekisk sallad är alltid gott. Få ingredienser men av bra kvalité är ett måste: Tomater, gurka, röd lök, en rejäl bit fetaost, svarta oliver.
©Copyright Lotta Strinnholm