Close Sidebar close
spontana
  • Hem
  • Om spontana
  • Om möten & mezes

Spontana

  • Hem
  • Om spontana
  • Om möten & mezes
spontana
spontana

    Smårätter: varm ost

    9 maj, 2017

    Italienska osten La scarmoza

    Vi äter ofta plockmat/smårätter/tapas eller mezes- val av namn beroende på var du befinner dig i matvärlden. När vi äter småplock dukar vi nästan alltid fram ost i någon form. Både för att det är så enkelt men också för att det är så gott. Varm ost är något speciellt. Alla känner väl till halloumi, den lite knastriga cypriotiska osten som steks eller grillas tills den får lite färg. Personligen tycker jag den smakar godast med lite pressad citron över. Men det finns fler ostar som är väldigt goda att servera varma. På bilden den bulliga, droppformade italienska La scamorza som är en regional specialité från regionen Molise, en ganska oexploaterat del av Italien. När jag var där i juni 2016, åt jag den till frukost men också stekt som på bilden nedan och då som en mellanrätt efter pastan, innan köttet. Hade aldrig smakat den tidigare men blev väldigt förtjust och köpte en stor direkt av en producent på marknaden. Han sa att den skulle den vara som godast om den lagrades i 6 månader, vilket skulle bli lagom till jul.

    Både la scarmoza och andra ostar fanns att köpa i den lilla mataffären i Ripabottoni

    Väl hemma i Sverige delade vi osten i 3 olika delar och vakuumförpackade varje och provade sedan att öppna varje paket vid olika tider under en 6-månaders period. Bäst att steka var den som vällagrad lagom till lucia då kanterna var hårda, men godast att äta färsk som nyinköpt. Här hemma har jag sett att osten finns i välsorterade matvaruaffärer och saluhallar. Betydligt dyrare, men säkerligen lika god.

    La scamorza efter en stund i stekpannan

    En annan god ost att steka eller grilla är den grekiska saganki, som tillverkas av getmjölk. Vi brukar vända den i lite mjöl och steka den i olivolja i en vanlig stekpanna. Vissa panerar den i ett ägg först och sedan i mjöl. Den är också god att äta riven i mat. Den betydligt mer välbekanta osten från samma land- feta är också väldigt god att äta varm på olika sätt. Du kan steka den på samma sätt som saganaki ovan eller prova receptet som jag fått av min goda vän Dimtris som driver grekisk restaurang i Stockholm:  Riv ut en 15×15 cm stor ugnsfoliebit, lägg på skivade färska tomater och ovanpå det en rejäl bit fetaost samt lite färsk hackad chili. Pudra över torkad eller färsk oregano och ringla till sist över lite god olivolja. Lägg foliepaketet  i ugnen på 225 grader eller på grillen tills tomaterna och osten är genomstekta. Servera gärna med en sallad och ett gott surdegsbröd.

    ©Lotta Strinnholm All rights reserved.

    • Thielska- pampigt och personligt

    • Missförstånd över en tallrik kalamari

    You Might Also Like

    Rosor och rosmarin i Italien

    20 april, 2017

    Missförstånd över en tallrik kalamari

    11 maj, 2017

    Pissaladière, fransk lökpizza

    28 maj, 2017

    No Comments

    Leave a Reply Cancel Reply

Om bloggen

Om bloggen

Möten, mat, resor och reflektioner är vad den här bloggen handlar om. Målet är att inspirera och stimulera både hjärta och gom. Välkommen!

Kategorier

  • Matnyttigt (3)
  • Mezes (12)
  • Möten (5)
  • Okategoriserade (1)
  • Reflektioner (1)
  • Resor (6)
  • Turism (5)

Senaste inläggen

  • Skandinavisk plockmat
  • Hösttider är musseltider
  • Tomatsås- bästa snabbmaten
  • Joniska havet inspirerar
  • Tema: paprika

Senaste kommentarer

    Arkiv

    • september 2017
    • augusti 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • maj 2017
    • april 2017

    Kalender

    juni 2022
    M T O T F L S
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « sep