Paprika är en fantastiskt god grönsak och perfekt att bygga en måltid utifrån. Rå är den ingen större charmör men tillagad i en gryta, stekpanna, på grillen eller i ugnen blir den både snygg och spännande. Förvandlingen från smaklös och ointressant till söt och smakrik är total när den hettas upp på något sätt. Den är till exempel en fantastisk ingrediens i den franska grönsaksgrytan Ratatouille. Men den kan lika gärna spela huvudrollen alldeles utmärkt som den gör i bland annat det grekiska köket som har många fantastiskt smakrika grönsaksrätter. På de flesta tavernorna i Grekland kan du beställa paprikor och välja mellan olika läckra smakrika fyllningar. Det finns helvegetariska varianter där ris och lök är huvudingrediens men fyllningar med nötfärs. Du bakar de fyllda paprikorna i ugnen eller varför inte i en gryta med tomatsås på spisen som i detta fantastiska recept.
Padrons
Den allra enklaste paprikarätten måste väl ändå vara små olivoljestekta padrons eller Piementos de Padrón, smaksatta med lite havssalt som på bilden ovan? Färdiga att äta när skinnet skrynklat sig och paprikan fått färg vilket bara tar några par minuter i stekpanna. Så läckra, vackra och underbart goda på tapasbordet eller som tilltugg tillsammans med några tunna skivade charkvaror, en bit ost och ett glas vin.

En grillad grönsak, lufttorkad skinka, en bit hårdlagrad ost och lite olivstekta grönsaker smakar gott före middagen.
Fetaostfylld spetspaprika
En väldigt god och enkel paprikarätt som jag ofta gör till småplocksmiddagen är spetspaprika fylld med fetaost. Funkar också fint som tillbehör till grillat istället för potatis. Du behöver bara tre ingredienser: spetspaprika, fetaost och olivolja. Jag gör så här: Tar bort kärnhuset med ett enkelt tumtryck på toppen. Sköljer sedan paprikan och rensar bort resterande kärnor. Mosar fetaosten med lite olivolja så konsistensen blir mjuk. Fyller paprikan med valfri mängd ostkräm och steker den på ugnsfast fat i 225 grader i ca 20 min- eller tills paprikan är mjuk och krämen smält.
Paprikakräm till grillat
Bästa röran till grillat (gärna lamm), en bit bröd eller på tapasbordet får du genom att rosta paprika och mixa den med fetaost. Välj färg på paprikan utifrån vad du vill ha för färg på röran. Har du ont om tid kan du hoppa rostningen och bara mixa rå paprika men prova båda varianterna så känner du skillnaden.
Jag brukar göra så här: Skölj och ta bort kärnhuset, klyva paprikan på mitten och rosta den ca 20 minuter i 225 grader eller tills skinnet fått färg och går att dra av. Mixa paprikan med en normalstor fetaostbit och en skvätt olivolja tills den blivit till en slät kräm, tar bara någon minut. Vill du ha en mildare kräm, tillsätt lite grekisk yoghurt. Gillar du extra mycket smak- pressa i en klyfta vitlök. Mer sting? tillsätt lite hackad chili. Hackad basilika passar också bra som kryddning liksom färsk eller torkad oregano om du vill ha mildare varianter.
©Lotta Strinnholm