Tomater. Solmogna, stora, små, söta, smakrika. Tuggvänliga bitar som lyser upp en grekisk sallad. Finhackade över en nybakad pizza tillsammans med ruccola och riven vällagrad parmesan. Eller som huvudingrediens i en pastasås tillsammans med musslor, räkor och bläckfisk. Skulle kunna skriva en hel uppsats om denna underbara grönsak som faktiskt är en potatisväxt och som visats sig vara så väldigt nyttig, inte minst tillagad. Men att hitta fina välsmakande tomater är en konst, inte minst under vinterhalvåret och i Sverige. Jag blir inte inspirerad att köpa tomater när jag ser och känner på de hårda, doft och färglösa tomaterna som oftast är vad varuhusen erbjuder i sina grönsaksdiskar. Det är inte roligt att längta efter ugnsbakade tomater och mötas av en vätskeliknande sörja efter 20 minuter i ugnen.
Visst- de små körsbärstomaterna, Romantica och andra sorter smakar ofta gott – men kostar också skjortan- särskilt om man som jag, vill göra stora måltider till många eller sås på minst ett kilo för att frysa in. För det finns inget som underlättar matlagningen så mycket och inspirerar till så många goda middagar som att ha ett gäng påsar hemmagjord tomatsås i frysen. Snabbmat när den är som bäst! Tänk: pasta, tomatsås och lite parmensan, eller tomatsås med knaperstekt bacon eller rökt skinka, eller med fetaost, kycklinglårfiéer eller köttbullar i en ugnsfast lätta måltider på max 15 minuter till hands.
Att utgå från en vällagad tomatsås är att lyckas med maten – varje gång. I brist på färska tomater som smakar, staplar vi Mutti på burk som enligt vår högst personliga utvärdering är den absolut godaste burkvarianten, även om den som alla burktomater kräver sin tid på spisen.
I vintras hittade jag plötsligt en dag en påse tomatsås som jag lagade förra sommaren och som denna vinterdag blev till en fantastisk måltid tillsammans med vitlöksfrästa räkor, vitt vin och ångkokta musslor. Minns fortfarande vilka sommarminnen den middagen framkallade.

Tomater, vitlök, olivolja och en en uns socker och lite tid är allt som behövs för en god tomatsås- men tomaterna måste smaka gott!
Men ibland händer det. Plötsligt ligger där en sändning färska tomater i butiken som doftar sol och sommar och fullkomligt ropar – Kom och ta mig långt härifrån! Då finns det bara en sak att göra-köp köp köp! Sedan kokar du världens godaste sås, fryser in i mindre familjeportioner till vardagar när tillvaron är allt annat än röd, doftande och smakrik.
I juni i år var jag på västkusten. I den lilla lokala Tempoaffären låg där en morgon en ny sändning tomater som visserligen hade transporterats dit från Holland, men vars doft lovade underverk, så jag köpte ett och ett halvt kilo. Resultatet: världens godaste tomatsås som jag sedan blandade ner i fusilli pasta tillsammans med knaperstekt bacon och riven parmesan. Alla kategorier- sommarens godaste lunch! Lika populär hos barn som hos vuxna! Alla hjälptes åt att länsa faten! Två dagar senare gick jag tillbaka till affären men då hade de fina tomaterna ersatts av de vanliga vattniga, färglösa. Så fort kan det godaste av goda försvinna.

Det går fort att göra en skaldjurssaganaki om du har en god tomatsås hemma.
Så gör du enklaste tomatsåsen:
Färska tomater, minst 1,5 kilo, 3-4 skivade vitlökar, olivolja, färsk rosmarin, vitt vin, socker, salt och peppar.
Jag kärnar ur tomaterna, skivar dem i rätt grova bitar, täcker botten på en rejäl gryta med olivolja och häller i tomathack, 0,5 dl vin, den skivade vitlöken, socker (1/2-1 tsk beroende på tomaternas surhet/sötma), en liten kvist finhackad rosmarin, salt och peppar. Sedan får såsen koka minst en timme, gärna mer. Så fort den kallnat fryser jag in det som inte ska användas samma dag.
Skaldjurssaganaki
I Grekland frossar jag i olika saganakirätter med skaldjur som musslor, bläckfisk och räkor. Saganki innebär att rätten innehåller ost- ofta fetaost som är utmärkt att ha ner i varm mat och speciellt i tomatsåser. Om du vill göra en egen skaldjurssaganaki behöver du: Musslor och/eller räkor och/eller bläckfisk av valfri mängd, färsk tomatsås, persilja och fetaost, en halv ost brukar vara lagom.
Gör så här: Tina tomatsåsen och värm den i en gryta. Rensa, skölj och ångkoka musslorna. Fräs räkor och bläckfisk i olivolja eller smör med lite hackad vitlök någon minut i en stekpanna, tillsätt 2 msk vitt vin, salta och peppra. Häll över den varma tomatsåsen över skaldjuren i pannan/grytan. Precis innan servering- lägg ner bitar av fetaosten i såsen och rör om. Lägg sedan ner de ångkokta musslorna och avsluta med att dekorera saganakin med färsk bladpersilja. Servera med stora citronklyftor och ett riktigt gott bröd.
©Lotta Strinnholm All rights reserved.
Mer tomatinspiration
Pod: lyssna på Meny i P1 när Marco Manieri tipsar om sin goda och snabblagade tomatsås på små tomater.
Lästips: Hur nyttigt är tomater? läs en av de många artiklarna som skrivits i ämnet.